Дерматология

Кожните проблеми са често срещани при кучета и котки.
Ето и някои от най-често наблюдаваните:

25036268Бълхи
Бълхите са може би най-честата причина за заболявания на кожата. Някои домашни любимци са по-чувствителни към ухапване от бълхи, отколкото други. Те могат да развият алергия към бълхите. По-точно, алергията се предизвиква от вещество в слюнката на бълхите и за животни, които са изключително алергични, дори една бълха е достатъчна, за да причини сериозно заболяване на кожата. Бълхите по кучето, който са около 5% са само върха на пирамидата, върху кучето, в килими, мокети, паркети, дюшемета и завивки се намират още 10% какавиди, 35% ларви, 50% яйца които ние не виждаме.
Инфекции на кожата предизвикани от гъбички и бактерии
Кожни инфекции, причинени от гъбички и / или бактерии обикновено се проявяват като вторични заболявания на кожата. Те рядко са единствената или основната причина за заболяване на кожата. Често се наблюдават като усложнение при животни страдащи от алергия към бълхи, демодекоза, атопичен дерматит или хранителна алергия.
Вторичните инфекции на кожата обикновено трябва да се лекуват с подходящи антибиотици или противогъбични лекарства. Когато е възможно, трябва да се излекува основната причина, да се премахнат бълхите и / или да се промени диетата.

Bulldog-puppy-scratching_1019491631Краста
Краста е термин, използван за описание на кожни заболявания, причинени от кърлежи при кучета и котки. Характеризира се със силен сърбеж водещ до разраняване на кожата и опадване на козината . Има няколко вида краста, най-често срещаните са следните два вида:

• Демодекоза – причинява се от кърлеж, известен като Demodex canis, който живее в космените фоликули на кожата. Наблюдават се няколко форми в зависимост от локализацията на паразита. Кожна форма – проявява се при животни на  3 – 6 месечна възраст. Характеризира се с еритема с различна степен на разчесване и опадване на козината, най-често в областта на муцунката и около очите т.н. демодекозни очила. Пододемодекозна форма – може да е самостоятелно заболяване на лапите или част от генерализирана форма. Обикновено е в комбинация с бактериална инфекция, която води до оток, болка и разраняване на междупръстовото пространство. Отодемодекозна форма, също може  да се прояви самостоятелно или като част от генерализирано заболяване. Засяга ушите причинявайки сърбеж, зачервяване и увеличено отделяне на ушна кал.

• Саркоптична краста, причинена от кърлеж, известен като Sarcoptes scabiei локализира се в областта на ушите, лактите, корема и коленете и се отличава с много силен сърбеж, който даже кортикостероидите трудно тушират. Саркоптична краста е и заразна за хората.

dog_cat_scratching_ear2Атопичен дерматит
Атопичния дерматит е друго много често заболяване на кожата при кучета и котки. Той се появява в резултат на алергична реакция към едно или повече вещества в околната среда / трева, храна, паразитно кожно заболяване, домашен прах, цигарен дим /. За появата му важна роля играят наследствеността, околната среда и състоянието на имунната система.

Хранителна алергия
Хранителните алергии могат да причинят заболяване на кожата при кучета и котки. Алергиите обикновено са към храната, която се консумира. Общите алергии включват алергия към говеждо месо, птици, растения и зърнени храни, като царевицата. Въпреки това, отделните домашни любимци могат да развият алергии и към вещества съдържащи се в храната, например консерванти или други добавки.

Контактен алергичен дерматит
Контактният дерматит се развива след пряк контакт с различни вещества, например корозивни вещества, като почистващи средства, белина, киселини, основи, торове, каишки за бълхи и др.

Наследствени кожни заболявания
Най-често срещаните наследствени болести са: ихтиоза, фоликулярна дисплазия, депигментация, липса на козина и др.
Имуномедиирани кожни заболявания:
Тези заболявания се характеризират със слаб или прекалено силен имунен отговор.
Когато имунитета на кучето е отслабен, животното става чувствително и податливо на вторични или повтарящи се кожни инфекции. Повишената пък имунна реакция води до автоимунните заболявания – като синаптична булозна епидермолиза , пемфигус и други.