Хранене

Хранене на кучета

в началото на статията

За поддържане на оптимално здравословно състояние кучетата трябва да се хранят правилно през цялото време.

 
 
 
 

Хранене на възрастни кучета 

хранене на възратни кучета

Възрастните кучета се хранят един път на ден, като храната е добре да бъде съобразена с годините и породата. За кучетата над 7-8 години има специално разработени храни, които са съобразени с техните потребности. Обикновено освен високосмилаемите протеини, храната трябва да включва витамини А, В, С, фолиева киселина, аминокиселини, Омега 6 мастни киселини, да е намалено съдържанието на фосфор и др.

 
 

Хранене по време на бременност
По време на бременността може да се дава храна, отговаряща на изискванията за периода на растеж и лактация. Това е особено важно в последните 3-4 седмици. През първите 5-6 седмици на бременността се осъществява по-малко от 30% от развитието на зародиша, поради което няма нужда от промяна на храненето. След това храната се увеличава постепенно, така че майката да получава с 15-25% повече храна преди раждането. Дажбата трябва да се раздели на два приема, а непосредствено преди раждането кучето (майката) трябва да се храни по-често.

Хранене по време на лактация
Най-важното правило при лактиращите е наличието на достатъчно количество прясна вода по всяко време. Храненето трябва да е такова, че да поддържа оптимално телесно тегло. Майка със средно до голямо котило има нужда от следните количества храна:
• През първата седмица – 1,5 пъти повече от количеството за поддържане
• През втората седмица – два пъти повече от количеството за поддържане
• През третата седмица и до отбиването три пъти повече от количеството за поддържане
Количеството на храната зависи от броя на новородените, от породата и от темперамента на майката. Малките породи имат по-големи енергийни нужди.
Преди и след отбиването ограничаването на количеството храна предотвратява разтягането на млечните жлези. Майката и кученцата се разделят през деня, като не й се дава храна, но кученцата се хранят. Вечерта се събират, но храна не се предлага. На следващия ден кученцата се отбиват, като на майката се дава малко храна и постепенно се увеличава дажбата.

Хранене на малки кученца
хранене на кучета бебетаНовородените имат малко подкожна тлъстина и телесната им температура е около 34.5-360С. През първите 6 дни те нямат рефлекс за треперене и изцяло зависят от майката за поддържане на телесната им температура. Ако температурата на новороденото спадне, рефлексите му се намаляват, спира да се храни и умира. Ето защо кученцата трябва да се държат на топло и да се дава допълнително храна, ако не наддават. Много е важно да се следи дали всички кученца сучат и дали поемат достатъчно мляко. Ако новородените плачат или не наддават на тегло, значи не поемат достатъчно мляко.

Хранене на малки кученца, ако млякото е недостатъчно
Ако майката не дава достатъчно мляко или ако кученцето е сираче, е нужно дохранване. На пазара има адаптирани млека за кученца и те могат да се прилагат като допълнение или като основна храна. Важното е да се спазва броят на храненията, както следва: през първата седмица – 4 пъти на ден; през втората седмица – 3; през третата седмица – 3; през четвъртата седмица – 3. На кученцата краве мляко не се дава, защото то съдържа повече лактоза от кучешкото и може да причини диария и обезводняване.

Хранене на кученца след отбиване
Подготовката за отбиване трябва да започне, когато кученцата са на 3 седмици, но при необходимост и по-рано. Ако им се даде възможност, малките започват да ядат от храната на майка си около четвъртата седмица. Има разработени специални формули, т.н. стартерни храни за кученца на възраст от 2 до 8-седмична възраст. Те облекчават прехода от мляко към твърда храна. В началото е нужно да се размекват с малко вода, за да привикнат по-лесно към твърдата храна. Постепенно водата се намалява до пълното й премахване. Най-подходящо време за отбиване е около шестата и седмата седмица, като дотогава кученцата трябва да са привикнали да се хранят с твърда храна.

Хранене на подрастващи кученца
Храната, давана на отбитите кученца, трябва да е специално съставена за целта. Животните изискват по-малко храна, ако качеството й е високо. Обратно, лошокачествените храни са по-малко смилаеми и кученцето трябва да изяде по-голямо количество, за да получи необходимите му хранителни вещества. От друга страна излишната енергия води до затлъстяване, защото натрупването на излишни мазнини по време на растежа увеличава общия брой мастни клетки и така предопределя наднорменото тегло през целия живот. Прехранването при кученца от големите породи може да не доведе до напълняване, но ускорява растежа и причинява сериозни проблеми с костите. Това са дисплазия на таза, асептична костна некроза, деформации на крайниците, сублуксации на лакътната става и др.
По време на най-интензивния растеж кученцата за един ден изяждат количество сухо вещество, равно на 5,5,-7% от телесното им тегло, при условие, че храната е качествена.
На пазара има разработени формули, от една страна, за отделните породи кучета, а от друга- съобразени с възрастта им.
Кучетата от дребните породи се хранят три пъти дневно до 6-месечна възраст, след което по два пъти до навършване на една година. За останалите породи – също по два пъти до една година, а при гигантските до 18 месеца.

Хранене на спортуващи кучета
хранене на спортуващи кчХраната за спортуващи кучета трябва да е съобразена с по-високите им потребности. Храната трябва да съдържа високосмилаеми протеини, да е бедна на въглехидрати и богата на мазнини и калории, за да се поддържа достатъчно количество гликоген в мускулите и черния дроб. По време на тренировки и физическо натоварване най-напред се изчерпват запасите на гликоген. Ето защо за поддържане на високи резултати при спортуване трябва да не се допуска изчерпването му. В готовите храни има добавен L-карнитин, който осигурява максимално усвояване на мазнините, подобрява издръжливостта и намалява умората.

Хранене на кучета с чувствителна кожа
Кожата е най-големият орган в тялото, затова хранителните дисбаланси водят до заболявания на кожата. Хранителната диета трябва да е насочена към засилване на бариерната функция на кожата. Храната трябва да съдържа витамини от група В, омега 3 и 6 мастни киселини, антиоксиданти и т.н.

Хранене при бъбречна недостатъчност
Кучетата с нарушена бъбречна функция се нуждаят от специална диета. Количеството на фосфор и протеин в дневното меню трябва да е намалено. Болните животни имат намалена способност да усвояват фосфор, както и да отделят крайните продукти на белтъчната обмяна. Високото съдържание на протеин може допълнително да увреди бъбреците.

Хранене на котки
Котките не са малки кучета! Те имат редица физиологични и метаболитни особености, характерни за хищниците. Котките приемат значителни количества разтворими въглехидрати (лактоза) преди отбиването, но като възрастни поемат изключително малко от този вид хранителни вещества. Те се нуждаят от много по-голямо количество протеин за разлика от кучетата. Нуждите на котките от протеини за растеж са 50% по-високи от тези на кучетата, а при възрастните животни – 100%. Котките са способни да смилат и усвояват големи количества мазнини и за разлика от кучетата имат нужда по-специално от арахидонова киселина.

Хранене на възрастни котки
Необходимото количество храна, от което се нуждае котката, е това, което поддържа оптимално тегло и здравословно състояние. Повечето котки изяждат точно колкото им е необходимо даже ако храната е особено апетитна. Ето защо количеството на храната не бива да се ограничава дори в случаите на наднормено тегло. Най-важно е, че възрастните котки, както и възрастните кучета се нуждаят от ограничени количества протеин, но с висока биологична стойност.

Хранене по време на бременност
Количеството на необходимата по време на бременността храна се увеличава постепенно, така че при раждането котката да приема около 25% повече храна. За разлика от кучките, наддаването на тегло при котките е равномерно. Теглото след бременността не се връща веднага на изходно ниво, както е при кучетата. Това допълнително количество тлъстини е полезно, защото осигурява нужната енергия за млечната продукция.

Хранене по време на лактация
По време на лактация майката трябва да яде висококачествена храна, за да се осигури достатъчна млечна продукция. Най-добрата проверка за качеството на една храна за котки е способността й да поддържа лактацията. Лактиращата котка се нуждае от 2-3 пъти повече енергия от необходимата за поддържане и следователно от повече храна.

Хранене на новородени котета
хранене на котета бебетаНовородените котенца трябва да се държат на топло, да се теглят всеки ден и да им се дава допълнително храна, ако не наддават. При раждането котетата тежат 90-110 г и наддават приблизително толкова на седмица, докато станат на 5-6 месеца. Ако котетата са недохранени, те плачат и не наддават. В такъв случай се дохранват с адаптирано мляко за котета.
Обикновено котката отбива малките на шестата до десетата седмица. Денят преди отбиването майката и котетата се разделят и тя не получава цял ден храна. На следващия ден малките окончателно се отбиват, а храната на майката се увеличава постепенно.

Хранене на отбити котенца
След отбиването котенцата се хранят свободно с храна, подходяща за породата и възрастта им. Ако предлаганата храна е с малка смилаемост, количеството на храната трябва да се увеличи.

Хранене на кастрирани котки
хранене при котки с наднормено теглоПри кастрираните котки има риск от натрупване на наднормено тегло поради намалената активност вследствие на хормоналните промени. Храната, която им се предлага, трябва да е с намалено съдържание на мазнини и въглехидрати и с високо съдържание на L-карнитин, който подобрява усвояването на мастните резерви. От друга стана, храната трябва да съдържа висококачествени протеини.

 
 

Хранене на котки за естествено отделяне на космените топки от стомаха
Собствениците на котки често се сблъскват с проблема космени топки. Космените топки са кичури на несмилаема козина, които се натрупват в стомаха. Докато се ближат, котките поглъщат косми, които постепенно се натрупват. Космените топки може да предизвикат стомашно неразположение и повръщане. Ето защо е важно стопаните да предпазват домашните си любимци. Първото условие е животното да се реши редовно и да се поддържа хигиена на космената покривка. На второ, но не на последно място, е храната. Тя трябва да е висококачествена, да съдържа фрукто-олиго-захариди, витамини, високосмилаеми протеини и ориз. На пазара се предлагат специални формули, разработени за подпомагане и ликвидиране на този проблем.