Образна диагностика

Клиниката разполага с ехограф “Mindray”, 12-канален ЕКГ апарат “Cardipia”, видеоскоп “Kruuse” и микроскоп “Carl Zeiss”.

Ехография
ultrasoundУлтразвуковото изследване, известно още като ехографско изследване, е широко използвано в медицината, а напоследък и във ветеринарната медицина, и дава много нови възможности на лекарите в диагностично отношение. С негова помощ се откриват широка гама от патологии на вътрешните органи – черен дроб, жлъчен мехур и жлъчни пътища, далак, панкреас, бъбреци и надбъбречни жлези, щитовидна жлеза, млечни жлези, матка, яйчници и простатна жлеза. С помощта на високочестотни звукови вълни, от порядъка на 3.5 – 7.0 мегахерца, се сканира обектът в тънки срезове и апаратът приема обратно отразените ултразвукови вълни. Те се преработват и се появяват като картина на монитора, която лекарят разчита. До сега не е установено ехографията да оказва вреден ефект върху пациентите.

Електрокардиография
ekg 1ЕКГ (електрокардиограма) е изследване, с помощта, на което се определя електрическата активност на сърцето. Електрическата система на сърцето предизвиква съкращение на сърдечния мускул и изтласкване на кръв от сърцето към белите дробове и останалата част от тялото. Информацията се пренася в човешкото тяло от токови импулси, които се разпространяват по нервите. Токовите импулси от невроните се предават по кръвта и достигат до повърхността на тялото – кожата. Върху кожата възникват слаби променливи напрежения, които могат да се усилят и да се регистрират със специална апаратура. С помощта на електрокардиограф се записват електрическите сигнали, носещи информация за сърдечната дейност. Графиките се наричат електрокардиограми, а електрическата активност на сърцето се прехвърля върху хартиен носител. Резултатите дават информация за физиологичното състояние на сърцето, показват сърдечни заболявания, като миокарден инфаркт и аритмии.

Видеоскоп Kruuse
maxresdefaultАпаратът позволява видеоскопски преглед на уши, устна кухина, нос, дерматоскопско изследване.

 
 
 
 

Микроскопия 
Biological_MicroscopeМикроскопията е метод за наблюдаване на обекти с много голямо увеличение. Нативното микроскопско изследване е помощен метод, който позволява бърза диагностика на някой инфекциозни и паразитни заболявания на кожата и лигавиците. Най-често микроскопско изследване се провежда при съмнение за опаразитяване, бактериологична или гъбична инфекция на кожата, ноктите или козината. Нативната микроскопия предоставя възможност за бърза диагностика още при първия преглед и изписване на лечение в деня на посещението при лекаря.