Стоматология

стоматология 5Зъбният камък и плаката са натрупвания върху зъбите и са причина за голям брой заболявания както на зъбите, така и на венците. Самият зъбен камък представлява плака, която с времето се е втвърдила. Тя се състои от бактерии, хранителни остатъци и клетки на организма, които в контакт с венците причиняват заболявания като пародонтит и гингивит.

  С течение на времето бактериалната плака може да разруши и костта, която държи зъбите на мястото, което води до загуба на зъби, а в някои случаи до инфекция на кръвта и сериозни инфекции в други органи, като например сърцето.

стоматология 2За съжаление още преди да забележите проблема, на зъбите са нанесени вече доста щети. Домашните любимци с ранно заболяване на венците обикновено не показват никакви признаци с изключение на малко лош дъх. Когато се проявят истинските симптоми, може вече да е късно. Венците силно се зачервяват, стават болезнени, животното често отказва да се храни и отслабва. Ето защо и домашните любимци също като нас, се нуждаят от редовни стоматологични прегледи, за да се запазят зъбите и венците здрави.

стоматология 1Зъбите  трябва да се почистват редовно, за да се отстрани натрупването на плака. Почистването на зъбната плака се прави с ултразвуков апарат, чийто специален наконечник се допира до зъба и посредством трептене с ултразвукова честота отстранява отлаганията по него. Честотата на почистването е строго индивидуална и зависи от склонността на всеки организъм да образува зъбен камък.

стоматологияВие също можете да направите доста неща, за да предотвратите проблемите със зъбите, още преди те да са започнали. Хранете вашия домашен любимец с балансирана диета, която помага да се ограничи образуването на плака. Дъвченето на играчки и кожени кости са друг добър начин за стимулиране на венците и подпомага отстраняването на плаката. Има много играчки, които са специално проектирани за стоматологична помощ. Добре е да миете зъбите на домашния си любимец редовно с паста за зъби, специално разработена за тях. Не използвайте човешка паста за зъби, защото вашият домашен любимец може да я погълне, а тя дразни стомаха.